Samospráva
Cesta:

RK-03-2023-47: Smlouva o partnerství a spolupráci s asociací Mille & Un !, organizace soutěže Trophée Mille Česká republika

RK-03-2023-47.pdf, RK-03-2023-47pr01.docx

Číslo materiálu 47
Číslo jednací RK-03-2023-47
Název Smlouva o partnerství a spolupráci s asociací Mille & Un !, organizace soutěže Trophée Mille Česká republika
Zpracoval J. Skála
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh 1
Popis problému

Materiál předkládá návrh smlouvy mezi Krajem Vysočina a asociací Mille & Un ! se sídlem ve francouzské Remeši. Obsahem návrhu je spolupráce na organizaci dalších tří ročníků soutěže Trophée Mille Česká republika jako českého národního kola této soutěže a následná účast vítězů tohoto národního kola na mezinárodním kole v Remeši.

Asociaci založil pan Philippe Mille, šéfkuchař hotelu Domaine Les Crayères v Remeši, držitel dvou michelinských hvězd, který na základě předchozí dobré spolupráce s Krajem Vysočina vložil do této spolupráce důvěru a navrhl projekt, kdy se pod jeho patronátem, za účasti renomovaných českých šéfkuchařů jakožto členů poroty a s využitím regionálních potravin z Vysočiny bude konat české národní kolo soutěže na Vysočině. 

Cílem je podporovat nadané žáky gastronomických středních škol prostřednictvím soutěží mladých kuchařů, cukrářů a číšníků a realizací dalších aktivit. Soutěž Trophée Mille (Millova trofej) vznikla původně v regionálním formátu v regionu Grand Est a nyní v národním formátu zahrnujícím Francii a od počátku také v mezinárodním formátu.

Smlouvou mezi Krajem Vysočina a asociací Trophée Mille (která byla přejmenována na Mille & Un !) z roku 2019 byla ustavena vzájemná spolupráce, která spočívala v organizaci tří ročníků národního kola Trophée Mille Česká republika.

Kraj Vysočina úspěšně zorganizoval v letech 2019, 2021 a 2022 tři ročníky soutěže Trophée Mille Česká republika, a to v kategorii Kuchař–cukrář. Vítězové tohoto národního kola reprezentovali Českou republiku na mezinárodním kole soutěže Trophée Mille. V posledních dvou ročnících soutěž vyhrály v mezikrajské konkurenci týmy z Vysočiny, a to z OA a HŠ Havlíčkův Brod a OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava. Všechny dosavadní ročníky proběhly v Jihlavě v listopadových termínech jako součást akce otevřené pro nejširší veřejnost.

Návrh řešení

Odbor sekretariátu hejtmana doporučuje navrhnout zastupitelstvu kraje schválení předložené smlouvy. 

Spolupráce s Asociací Mille & Un ! je významnou a viditelnou součástí spolupráce Kraje Vysočina s partnerským regionem Grand Est. Českého kola soutěže se pravidelně zúčastňuje osobně nejen šéfkuchař Philippe Mille, ale i političtí představitelé regionu Grand Est.

Spoluorganizace soutěže s partnery v regionu i s francouzskými partnery pomohla zvýšení kvality českých týmů a jejich přípravy a umožnila zažít atmosféru soutěže významnému počtu soutěžících z řady gastronomických škol. Pro Kraj Vysočina znamenala navázání hodnotných kontaktů a získání renomé kraje s vynikajícím gastronomickým vzděláváním včetně propojení do praxe a s unikátními mezinárodními příležitostmi.

Stanoviska Odbor školství, mládeže a sportu

OŠMS nemá k materiálu připomínky. Na organizaci soutěže se OŠMS bude podílet a vnímá ji jako akci, která významným způsobem přispívá ke zkvalitnění vzdělávání v oborech gastronomie a hotelnictví.

Návrh usnesení doporučuje

zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít smlouvu dle materiálu RK-03-2023-47, př. 1.

Odpovědnost Odbor sekretariátu hejtmana
Termín 31. 8. 2023